Gouden sieraden, gouden munten of goudbaren: wat zijn de verschillen?

Geplaatst op 13-05-2023

Categorie: Financieel

Goud is al eeuwenlang een populaire investering. Veel mensen kiezen ervoor om te investeren in gouden sieraden, gouden munten of goudbaren. Maar wat zijn de verschillen tussen deze drie vormen van goudbeleggingen? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en ingaan op belastingtechnische en financiële verschillen, alsmede de gemakken van doorverkoop op een later moment.

Gouden sieraden: esthetisch en emotioneel waardevol

Gouden sieraden zijn voor veel mensen niet alleen een investering, maar ook esthetisch en emotioneel waardevol. Het is een persoonlijk en draagbaar bezit dat kan worden doorgegeven van generatie op generatie. Het kopen van gouden sieraden kan gemakkelijk zijn, aangezien juweliers op veel plaatsen te vinden zijn. Het nadeel van het kopen van gouden sieraden als investering is dat de inkoopprijs relatief hoog kan zijn. De prijs is namelijk niet alleen gebaseerd op het gewicht van het goud, maar ook op de artistieke waarde en de kosten van het vakmanschap dat bij de vervaardiging van de sieraden komt kijken. Daarnaast kan het lastig zijn om de zuiverheid van het goud te bepalen, waardoor er risico's zijn op een lagere verkoopprijs op het moment dat u besluit om de sieraden te verkopen.

Belastingtechnisch gezien is het kopen van gouden sieraden als investering geen slechte optie. In Nederland hoeft u namelijk geen btw te betalen over de aankoop van gouden sieraden, aangezien het wordt gezien als gebruiksvoorwerp. Echter, wanneer u de sieraden op een later moment wilt verkopen, moet u wel rekening houden met belastingen. Winst op de verkoop van gouden sieraden wordt gezien als vermogenswinst en is daarom belastbaar. De hoogte van de belasting is afhankelijk van uw totale vermogen en kan oplopen tot 1,76% van uw vermogen.

Gouden munten: internationaal erkend

Gouden munten zijn een populaire vorm van goudbeleggingen vanwege hun internationale erkenning en verhandelbaarheid. Gouden munten worden geslagen door overheden of privébedrijven en kunnen variëren in gewicht en zuiverheid. Sommige munten hebben ook een historische of culturele waarde, waardoor de prijs ervan kan fluctueren. Het kopen van gouden munten kan relatief gemakkelijk zijn, aangezien ze te koop zijn bij veel banken, juweliers en online dealers. Het nadeel van het kopen van gouden munten als investering is dat de prijs over het algemeen hoger is dan die van goudbaren vanwege de productiekosten en de artistieke waarde van de munten.

Belastingtechnisch gezien is het kopen van gouden munten als investering gunstiger dan het kopen van gouden sieraden. Gouden munten zijn in Nederland namelijk vrijgesteld van btw en vallen onder de zogenaamde 'verzamelobjecten'. Winst op de verkoop van gouden munten is belastbaar als vermogenswinst en de hoogte van de belasting is afhankelijk van uw totale vermogen en kan oplopen tot 1,76% van uw vermogen.

Een groot voordeel van het investeren in gouden munten is dat ze wereldwijd verhandelbaar zijn. Veel munten hebben een vastgestelde waarde die door overheden is vastgesteld, waardoor de waarde relatief stabiel blijft. Bovendien zijn munten gemakkelijker te verhandelen dan sieraden vanwege hun internationale erkenning. Gouden munten worden vaak verhandeld op internationale beurzen en online platforms, wat het gemakkelijk maakt om ze te verkopen.

Goudbaren: de meest kostenefficiënte optie

Goudbaren zijn de meest kostenefficiënte optie voor goudbeleggingen. Goudbaren zijn in verschillende maten en gewichten verkrijgbaar, variërend van 1 gram tot 1 kilogram. De prijs van goudbaren is gebaseerd op het gewicht en de zuiverheid van het goud. Omdat goudbaren eenvoudiger te produceren zijn dan gouden munten en sieraden, zijn ze meestal goedkoper dan de andere twee opties.

Een ander voordeel van het investeren in goudbaren is dat de zuiverheid ervan gemakkelijk te bepalen is. In tegenstelling tot sieraden en sommige munten, waarbij de zuiverheid kan variëren, is de zuiverheid van goudbaren meestal duidelijk aangegeven op de baar zelf. Dit maakt het gemakkelijker om de waarde van de baar te bepalen en deze te verkopen.

Belastingtechnisch gezien zijn goudbaren net als gouden munten vrijgesteld van btw in Nederland. De winst op de verkoop van goudbaren is belastbaar als vermogenswinst en de hoogte van de belasting is afhankelijk van uw totale vermogen en kan oplopen tot 1,76% van uw vermogen.

Inkoop- en verkoopprijs van goud bij handelaren

Het is belangrijk om te weten dat de prijs van goud kan fluctueren. Het is niet ongebruikelijk dat de koers van goud op één dag met een paar procent kan stijgen of dalen. Bovendien kunnen de inkoop- en verkoopprijzen van goud bij handelaren verschillen. Handelaren moeten immers ook hun eigen kosten en winstmarges dekken.

Wanneer u goud koopt als investering, is het belangrijk om te weten dat u te maken krijgt met een verschil in inkoop- en verkoopprijs. Dit verschil wordt ook wel de 'spread' genoemd. De spread kan variëren afhankelijk van de vorm van goud die u koopt en de handelaar bij wie u koopt. Over het algemeen hebben goudbaren de laagste spread, terwijl gouden sieraden de hoogste spread hebben vanwege de extra kosten.